Polska wieś obfituje w tradycje.
Jedną z najbardziej znanych są dożynki. Jest to święto ludowe zwieńczające czas pracy w polu, która trwa od wiosny przez całe lato. Dożynki odbywają się w od połowy sierpnia do września, w sobotę lub niedzielę.
W zależności od regionu obchody te różnią się od siebie, lecz łączą je dwa elementy.
z nich jest chleb. Gospodynie pieką na tę okazję jego duży bochen, według tradycji – z nowego ziarna, jako nawiązanie do darów ziemi.
element, który jest wspólny dla dożynek niezależnie od regionu, to wieniec. Tradycyjnie powinien być wyplatany z kłosów zboża oraz bogato ozdobiony. Niegdyś wykorzystywano do tego kwiaty, jagody, dorodne jabłka czy jarzębinę. W wielu regionach zdobiono go także złoconymi orzechami i figurkami z piernika. Wieniec często przyjmuje formę potężnej korony lub czapy, choć możemy spotkać także klasyczne wieńce owalne.
Jakie zwyczaje dożynkowe królują w Waszych regionach?